Skip to content
ciepły napar w białej filiżance

Co i jak będziemy jeść w 2022 – 6 trendów

Spis treści

Rok 2022 zbliża się wielkimi susami, a wszelacy eksperci przyglądają się trendom i prognozują co będziemy w tym nadchodzącym roku nosić, gdzie będziemy jeździć, jakie filmy oglądać, a nawet co będziemy jeść.

Jeśli chodzi o trendy żywieniowe, nie zapowiadają się tak rewolucyjnie jak w 2020 r. Zamiast tego rok 2022 szykuje nam kontynuację tego, co już odczuliśmy w poprzednich latach: więcej diety roślinnej, zero waste, gotowanie w domu. Zmieniają się również w sposób bardziej widoczny nasze oczekiwania względem jedzenia: ma być świeżo, jak najbardziej lokalnie, a jedzenie ma nam nieść ukojenie i pomagać budować odporność. Będziemy mniej marnować poprzez ograniczanie porcji i nadwyżek zakupowych w duchu jakość a nie ilość.

Czego więc dokładnie możemy spodziewać się w 2022 r.?

1. Tęsknota za tradycją i jedzenie na poprawę nastroju

Pandemia zmieniła nasze podejście do żywienia. Podczas kolejnych lockdownów zaczęliśmy więcej gotować w domu. Wydaje się, że ten trend (niestety) zostanie z nami na dłużej. Ma to jednak swoje dobre strony. Odświeżamy stare rodzinne przepisy i dajemy im „nowe życie”. Eksperymentujemy w kuchni. Jedzenie traktujemy nie jak obowiązek (gdzieś na szybko, w biegu, pomiędzy kolejnymi zadaniami), ale rytuał, możliwość zadbania o siebie i swoich bliskich. W 2022 r. jedzenie będzie nas przede wszystkim koić i przypominać o dzieciństwie i potrawach, które gotowała nam babcia lub dziadek.

2. Powrót do herbaty

kolaż zdjęć symbolizujący herbatę

Według Pinteresta herbata przeżywać będzie swój renesans. „Imprezki herbaciane” w stylu klasycznym, retro lub w całkowicie nowej kreatywnej odsłonie to nowy rosnący trend w mediach społecznościowych. Pinterest prognozuje, że w 2022 r. będziemy częściej umawiać się na popołudniową herbatę z przyjaciółmi, niż na drinka po pracy. Herbata to napój, który ma nam dać ukojenie, chwilę dla siebie lub spotkanie z kimś bliskim. Jednocześnie herbata da nam nowe możliwości wyrazu i kreacji – od pięknej zastawy, designerskiej porcelany, po herbaciane „bombki” zrobione z cukru lub miodu, które roztapiają się po zalaniu ciepłą wodą. W tym trendzie prognozuje się także powrót Hibiskusa – zarówno w formie herbaty jak i innych napojów, lodów hibiskusowych czy jogurtów z hibiskusem.

3. Jeszcze bardziej lokalnie

dłonie dotykające zieloną sałatę

Ten trend będzie bardziej widoczny i wszechobecny w 2022 r., zwłaszcza w miastach. Będziemy chętniej korzystać z dostaw od lokalnych rolników, czy z wirtualnych targów żywności, aby wspierać ich biznesy i dbać o mniejszy ślad węglowy. Naturalność, świeżość i ekologiczność nie wyjdą z mody. Dostawy do domu czy zakupy na lokalnym targu warzywnym staną się codziennością, tak jak uprawa własnego ogródka warzywnego w mieście, z którym to trendem mieliśmy już do czynienia w poprzednich latach.

4. Reduktarianizm

To nowa odsłona weganizmu i fleksitarianizmu. Ten styl żywienia, a nawet styl życia towarzyszyć nam będzie coraz częściej w 2022 r. Na czym polega? Podstawą diety będą w większej mierze produkty roślinne. Po mięso będziemy jednak gotować w ograniczonym zakresie, np. na specjalne okazje. Reduktarianizm jako filozofia życiowa opiera się na zmniejszaniu konsumpcji w ogóle, ale w szczególności na zmniejszaniu spożycia produktów odzwierzęcych. Zamiast tego, sięgać będziemy po lepszej jakości mięso, np. od lokalnych, certyfikowanych rolników lub z ekologicznych hodowli. W restauracjach będziemy także obserwować krótsze i bardziej przemyślane menu.

5. Mniej cocktaili, więcej mocktaili

dwa koktajle truskawkowe w przezroczystych szklankach

Ten trend łączy się nieco z poprzednimi. W tym roku będziemy mogli korzystać z rosnącej oferty drinków bezalkoholowych. To szybko rosnąca kategoria, w którą wchodzą producenci alkoholi, oferując alternatywy w postaci bezalkoholowych odpowiedników. Ten trend, który z resztą doskonale wpisuje się w potrzebę dbania o siebie w czasach pandemii, to kontynuacja z 2020 i 2021 r., kiedy na rynku pojawiło się więcej napojów funkcjonalnych takich jak kombucha, shoty witaminowe czy soki z kiszonek. W 2022 r. będziemy mogli najprawdopodobniej próbować napojów z CBD, wzbogaconych premium składnikami i o odważnych nietypowych smakach.

6. Jedzenie probiotyczne i nowe superfoods

W 2022 r. skupimy się na jedzeniu wspierającym odporność, ale także nasze funkcje poznawcze. Filozofia holistic well-being znajdzie odzwierciedlenie w kulinariach i w produktach na półkach sklepowych w 2022 r. Będziemy szukać produktów wspierających nasz organizm, od jelit, po układ odpornościowy i mózg. Adaptogeny, CBD i nasiona konopne oraz wspierające mikrobiom MCT zostaną w nami. Kombucha i produkty z fermentacji będą nadal popularne. Do tego dojdą nowe superfoods takiej jak Mankai, najmniejsze warzywo świata (być może znasz je pod nazwą Wolffia globosa), tahini, kurkuma i moringa. 

Podsumowanie

Wyciągnęliśmy dla Ciebie te żywieniowe ciekawostki i mamy nadzieję, że zainspirują Cię one do kolejnych zmian w kierunku zdrowszej i szczęśliwszej wersji siebie. Nas już zainspirowały!

 

Chciał(a)byś coś dodać? Skomentuj poniżej!


Dodaj Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *