Skip to content
kubek gorącej kawy z zanurzonym w niej masłem

Kuloodporna kawa – przepis na bulletproof coffee

Spis treści

Kawa kuloodporna (a nie kulooporna ;)), z j. ang. bulletproof coffee, to kawa z dodatkiem masła, a czasem także masła oraz oleju MCT. Jest to wysokoenergetyczny napój, polecany zwłaszcza osobom na dietach ketogenicznej i niskowęglowodanowej. Zmniejsza uczucie głodu i natychmiastowo dostarcza energii do działania. Zawartość tłuszczów w kawie wzmacnia jej działanie metaboliczne i stymuluje aktywność mózgu. Dodatkowo, w zależności od zastosowanych składników, kawa z olejem MCT, a zwłaszcza tym o dużej zawartości kwasu kaprylowego C8, poprawia koncentrację, pamięć i wspiera funkcje poznawcze mózgu.

Dowiedz się jak przygotować idealną kuloodporną kawę o najszerszym spektrum działania w zaciszu domowego ogniska.

Kawa z masłem - skąd ta tradycja

Choć robi furorę w zachodnim świecie w ostatnich dekadach, kuloodporna kawa nie jest nowym „wynalazkiem”. Taki sposób przygotowania kawy, czyli z dodatkiem tłuszczu, jest od stuleci praktykowany w Himalajach, w krajach azjatyckich czy w Etiopii.

Kto był w Nepalu czy Tybecie, zapewne wie, że w krajach tych, zwłaszcza na dużych wysokościach, pija się herbatę z dodatkiem mleka jaków, zwaną po cha. Dzięki zawartości tłuszczu powstaje rozgrzewający i dodający energii napój, który pomaga przetrwać dzień w niesprzyjającym klimacie.

W Etiopii, która jest kolebką kawy, mieszanie kawy z klarowanym masłem, solą, a czasem też przyprawami, jest wielowiekową tradycją kontynuowaną do dziś. Etiopczycy wierzą, że tak przygotowana kawa ma więcej wartości odżywczych, a poza tym jest łagodniejsza w smaku.

W Singapurze, kawa z masłem stała się popularna za sprawą klasy robotniczej. Już w latach 30-tych XX w. pracownicy fizyczni, przed wyjściem do pracy, raczyli się kuloodporną kawą z masłem, aby mieć energię na cały dzień. Często taka kawa zastępowała im śniadanie.

Kawa kuloodporna, czyli kawa z MCT C8

Osobą, która przybliżyła światu zachodniemu tybetańskie i etiopskie tradycje picia kawy jest niejaki Dave Asprey – biohaker, autor książek o zdrowiu i założyciel marki suplementów diety Bulletproof.  Pomimo, że wyrażenie „kawa kuloodporna” jest powszechnie używane, należy pamiętać, że „Bulletproof coffee” to zastrzeżony znak towarowy, którego właścicielem jest firma Dava Asprey’a.

Historia głosi, że Asprey stworzył kuloodporną kawę po powrocie z Himalajów, gdzie podczas jednej z wędrówek poczęstowany został herbatą z mlekiem jaków. Herbata ta błyskawicznie dodała mu energii i jasności umysłu i stała się jednym z jego ulubionych napojów, także po powrocie do domu, do Stanów Zjednoczonych.

Jak wiele świetnie sprzedających się pomysłów na biznes, również ten narodził się w Stanach Zjednoczonych. Dave Asprey stworzył swój własny przepis na kawę dodając do niej klarowane masło oraz olej MCT C8 z kokosa. Ten nowopowstały napój nazwany został Bulletproof Coffee.

Przepis chwycił i szybko stał się popularny wśród amatorów sportów i osób na diecie ketogenicznej. Różne wersje kawy kuloodpornej zaczęły się także pojawiać w menu kawiarni na całym świecie i w Internecie.

Kawa kuloodporna - przepis tradycyjny

O kawie kuloodpornej słyszeli już chyba wszyscy. Jeśli nie za sprawą instagramowej społeczności, to same wyszukiwania frazy “kawa kuloodp przepis” w najpopularniejszej wyszukiwarce na świecie sięgają tysięcy. Trudno więc nie zauważyć jak popularny również w Polsce stał się ten napój. 

Wariacji na temat kuloodpornej kawy jest wiele. Ale jeżeli jeszcze nie próbowałeś/aś jej zrobić, to zapoznaj się z przepisem samego mistrza: kawa z olejem MCT C8. 

Za oryginalny uznaje się oczywiście przepis Dava Asprey’a, którego ważnym składnikiem jest kwas kaprylowy MCT C8 z oleju kokosowego. Kawa kuloodporna to nic innego jak kawa z MCT. 

Czego zatem potrzebujesz, żeby przygotować kuloodporną kawę?

SKŁADNIKI:

  • świeżo zmielona kawa – kto jest smakoszem kawy wie, że nie ma nic gorszego niż słabej jakości kawa; o kawie można by napisać osobny artykuł; ta o sprawdzonym pochodzeniu, odpowiednio parzona i świeża potrafi ustawić cały dzień!
  • opcjonalnie: masło klarowane lub ekologiczne (od krów wypasanych na pastwiskach)
  • kwasy tłuszczowe C8 z oleju MCT

JAK TO ŁĄCZYMY?

  1. Przygotuj kawę w sposób jaki lubisz najbardziej. Może to być w ekspresie przelewowym, French pressie lub w kawiarce.
  2. Następnie przelej kawę do blendera.
  3. Na jeden kubek kawy dodaj 1-2 łyżek C8 / MCT (w zależności na jakim etapie adaptacji jest twój organizm) oraz 1-2 łyżek masła.
  4. Blenduj przez ok. 30 sekund do uzyskania kremowej konsystencji.

Tak, kawa kuloodporna przypomina swoim wyglądem latte. Jest spieniona, kremowa i ma na górze piankę. C8 z oleju MCT nie ma smaku (w odróżnieniu od kwasów Omega 3, które mają ten „rybi” posmak) i nie czuje się go w kawie.

UWAGA: Jeśli chodzi o blendery, to najlepiej sprawdzają się te ręczne lub elektryczne do spieniania mleka lub blendery kielichowe, bo niestety większość podręcznych blenderów na rynku nie nadaje się do gorących płynów. 

Kawa kuloodporna z MCT C8 - przepis na jesienne dni

Kawa sama w sobie ma właściwości rozgrzewające, jest termogenikiem. Tak samo działa olej MCT. Dodaj do nich przyprawy i powstanie wspaniale rozgrzewający napój na jesienne dni. 

Nasz przepis:

– kubek świeżo zaparzonej kawy 

– olej MCT C8 (w płynie lub w proszku)

– szczypta cynamonu i kardamonu

– szczypta gałki muszkatałowej

– opcjonalnie: keto słodzik 

– opcjonalnie: 2 łyżeczki śmietanki do kawy i bita śmietana do dekoracji 

Kawę możesz zaparzyć tradycyjnym sposobem z przyprawami w rondelku, zwłaszcza jeśli masz kardamon w ziarnach.  

Ewentualnie możesz zblendować świeżo zaparzoną kawę wraz z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatałową, śmietanką lub odrobina mleka i olejem MCT. 

Na koniec dodaj bitej śmietany i posyp kawę dodatkową ilością cynamonu.

20-30 sekund wystarczy, aby uzyskać pyszną kremową konsystencję, pachnącą jesienią!

Kawa kuloodporna latte

Nie wszyscy lubią czarną. Jeśli jesteś przyzwyczajona/y do picia kawy z mlekiem, to żaden problem. Kuloodporną można także pić w wersji latte. A nawet latte na zimno.

Nasz przepis:

– świeżo zaparzona kawa (z ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza, gdyż już ma na wierzchu nieco pianki)

– pół szklanki mleka migdałowego 

– 1 łyżeczka erytrytolu lub innego keto słodzika (ściągawka tu)

– pół łyżeczki kakao do posypania

– olej MCT C8 w proszku 

Kawę przelej do wysokiej szklanki. W ubijaczu do mleka spień mleko migdałowe, erytrytol i 2 miarki oleju MCT C8 w proszku. Delikatnie przelej do kawy.

Na koniec posyp kakao i gotowe.

Dyniowa kawa kuloodporna z przyprawami

Hit jesiennych i zimowych dni, ale wymaga nieco przygotowania. Opcja dla wytrwałych, ale warto!

Dyniowy syrop możesz zrobić w domu w wersji z keto słodzikiem, lub kupić gotowy.  

Dyniowy syrop:

Potrzebujesz: 

  • 1½ szklanki cukru lub odpowiednią ilość zamiennika np. ksylitolu lub erytrolu
  • 1½ szklanki wody
  • 6 lasek cynamonu
  • 1 łyżeczkę zmielonych goździków
  • 1 łyżeczkę zmielonego imbiru
  • 2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki puree dyniowego 

Cukier lub zamiennik rozpuść w wodzie. Następnie dodaj wszystkie przyprawy oraz puree i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Po odparowaniu wywar zagęści się i powstanie syrop. 

Przelej go przez gazę do słoika i przechowuj w lodówce przez max. 7 dni.

Przygotowanie kawy

Potrzebujesz:

  • 3/4 szklanki mleka (takie, jakie lubisz)
  • świeżo zaparzone espresso 
  • olej MCT C8

W spieniaczu do mleka podgrzej i spień mleko wraz z olejem MCT. 

Zaparz filiżankę kawy. 

Wlej mleko do wysokiej szklanki i dopełnij espresso. Na wierz posyp kakao lub cynamonem. 

Rozkoszuj się aromatycznym, rozgrzewającym napojem. 

Zalety picia kawy kuloodpornej z MCT C8

Kawa sama w sobie jest świetnym antyoksydantem. Przyspiesza metabolizm i budzi do życia.

Dobrej jakości masło jest źródłem witaminy A, D i E, a także nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasu masłowego, które pozytywnie wpływa na florę jelitową. W maśle ekologicznym znajduje się także kwas CLA, który ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe.

W końcu kwas tłuszczowy C8 należący do kwasów tłuszczowych średniołańcuchowych: ma tylko 8 atomów węgla w łańcuchu, szybko się wchłania i jest natychmiastowym źródłem energii. Samo MCT ma dużo więcej właściwości prozdrowotnych, o których piszemy na naszej stronie. Dania potwierdzają, że MCT wpływa pozytywnie na mózg, koncentrację, mgłę mózgową. Działa także przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie w układzie pokarmowym. 

Połączenie tych trzech składników czyni cuda. Kawa z masłem i olejem MCT natychmiastowo pobudza. Jej energia jest uwalniana bez nagłych skoków insuliny i spadku energetycznego. Napój przyspiesza powstawanie ketonów, z których czerpie mózg, nawet u osób, które nie są na diecie keto.

Zaspokaja uczucie głodu i syci bez spożywania węglowodanów (o ile niesłodzona). Może z powodzeniem zastąpić śniadanie u osób stosujących diety odchudzające lub inne diety niskowęglowodanowe. Nawet jednak, gdy wciąż jesz śniadanie, pomaga unikać podjadania i utrzymać uczucie sytości aż do następnego posiłku.

Jednocześnie, jest super alternatywą dla kawy z mlekiem i ma wyborną konsystencję, a z właściwym olejem MCT, lekko orzechowy posmak. 

Spróbuj z olejem nutriprime MCT!

Kawa kuloodporna na diecie ketogenicznej

Po co jeszcze pić kawę kuloodporną? Przede wszystkim kawa ta służy osobom, które zamierzają lub adaptują się do diety ketogenicznej. Zarówno sama kofeina, jak i kofeina z kwasem kaprylowym MCT C8 przyspiesza tworzenie ketonów. 

Zbadali to naukowcy z University of Münster w podwójnie zaślepionym badaniu opublikowanym w Journal of Nutrition and Metabolism. Badani (około 30 osób) byli osobami zdrowymi, nie stosującymi żadnej szczególnej diety (paleo, vegan, keto). Przez 10 dni, jedna grupa piła kawę bezkofeinową z różnymi kwasami tłuszczowymi, a druga dostawała kawę z kofeiną. 

Badanie potwierdziło, że najbardziej ketogenne działanie ma kawa z MCT C8. 

Przedstawiono to na poniższym wykresie. Kropeczkami zaznaczono mieszankę kawy z kofeiną i różnych kwasów tłuszczowych: C8, C10 i C8+C10 oraz CO: oleju kokosowego.  Kolumna C8+ jest najwyższa. Wskazuje na poziom ketonów po spożyciu kawy z olejem MCT C8. 

wykres pokazujący wpływ kawy i MCT C8 na tworzenie ketonów

Kofeina wzmaga ketogenezę poprzez wpływ na produkcję hormonów katabolicznych, zwiększoną lipolizę (rozpad tłuszczów) i mobilizację wolnych kwasów tłuszczowych.

MCT C8 z uwagi na krótkie łańcuchy węglowe jest konwertowane do ketonów w ciągu ok. 15 minut. 

Połączenie kawy z olejem MCT C8 w tzw. kawie kuloodpornej skutecznie wspiera wchodzenie w ketozę. 

 
Facebook
Twitter
LinkedIn

Chciał(a)byś coś dodać? Skomentuj poniżej!


Dodaj Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *