Kawa kuloodporna (a nie kulooporna ;)), z j. ang. bulletproof coffee, to kawa z dodatkiem oleju MCT, a czasem także masła klarowanego (według oryginalnego przepisu).
Jest to wysokoenergetyczny napój, polecany zwłaszcza osobom na dietach ketogenicznej i niskowęglowodanowej z uwagi na właściwości wspierania produkcji ketonów.
Ale tak naprawdę wszyscy mogą skorzystać z działania kawy kuloodpornej.
Kawa z dodatkiem MCT C8 zmniejsza uczucie głodu i natychmiastowo dostarcza energii do działania. Zawartość tłuszczów w kawie wzmacnia jej działanie metaboliczne i stymuluje aktywność mózgu. Dodatkowo, w zależności od zastosowanych składników, kawa z olejem MCT, a zwłaszcza tym o dużej zawartości kwasu kaprylowego C8, poprawia koncentrację, pamięć i wspiera funkcje poznawcze mózgu – czyli zdolność szybkiej analizy danych i uczenia się.
Dowiedz się jak przygotować idealną kuloodporną kawę o najszerszym spektrum działania w zaciszu domowego ogniska.
Kawa z masłem - skąd ta tradycja
Choć robi furorę w zachodnim świecie w ostatnich dekadach, kuloodporna kawa nie jest nowym „wynalazkiem”. Taki sposób przygotowania kawy, czyli z dodatkiem tłuszczu, jest od stuleci praktykowany w Himalajach, w krajach azjatyckich czy w Etiopii.
Kto był w Nepalu czy Tybecie, zapewne wie, że w krajach tych, zwłaszcza na dużych wysokościach, pija się herbatę z dodatkiem mleka jaków, zwaną po cha. Dzięki zawartości tłuszczu powstaje rozgrzewający i dodający energii napój, który pomaga przetrwać dzień w niesprzyjającym klimacie.
W Etiopii, która jest kolebką kawy, mieszanie kawy z klarowanym masłem, solą, a czasem też przyprawami, jest wielowiekową tradycją kontynuowaną do dziś. Etiopczycy wierzą, że tak przygotowana kawa ma więcej wartości odżywczych, a poza tym jest łagodniejsza w smaku.
W Singapurze, kawa z masłem stała się popularna za sprawą klasy robotniczej. Już w latach 30-tych XX w. pracownicy fizyczni, przed wyjściem do pracy, raczyli się kuloodporną kawą z masłem, aby mieć energię na cały dzień. Często taka kawa zastępowała im śniadanie.
Kawa kuloodporna, czyli kawa z MCT C8
Osobą, która przybliżyła światu zachodniemu tybetańskie i etiopskie tradycje picia kawy jest niejaki Dave Asprey – biohaker, autor książek o zdrowiu i założyciel marki suplementów diety Bulletproof. Pomimo, że wyrażenie „kawa kuloodporna” jest powszechnie używane, należy pamiętać, że „Bulletproof coffee” to zastrzeżony znak towarowy, którego właścicielem jest firma Dava Asprey’a.
Historia głosi, że Asprey stworzył kuloodporną kawę po powrocie z Himalajów, gdzie podczas jednej z wędrówek poczęstowany został herbatą z mlekiem jaków. Herbata ta błyskawicznie dodała mu energii i jasności umysłu i stała się jednym z jego ulubionych napojów, także po powrocie do domu, do Stanów Zjednoczonych.
Jak wiele świetnie sprzedających się pomysłów na biznes, również ten narodził się w Stanach Zjednoczonych. Dave Asprey stworzył swój własny przepis na kawę dodając do niej klarowane masło oraz olej MCT C8 z kokosa. Ten nowo powstały napój nazwany został Bulletproof Coffee.
Przepis chwycił i szybko stał się popularny wśród amatorów sportów i osób na diecie ketogenicznej. Różne wersje kawy kuloodpornej zaczęły się także pojawiać w menu kawiarni na całym świecie i w Internecie.
Kawa kuloodporna - przepis tradycyjny
O kawie kuloodpornej słyszeli już chyba wszyscy. Jeśli nie za sprawą instagramowej społeczności, to same wyszukiwania frazy “kawa kuloodp przepis” w najpopularniejszej wyszukiwarce na świecie sięgają tysięcy wyników. Trudno więc nie zauważyć jak popularny również w Polsce stał się ten napój.
Wariacji na temat kuloodpornej kawy jest wiele. Ale jeżeli jeszcze nie próbowałeś/aś jej zrobić, to zapoznaj się z przepisem samego mistrza: kawa z olejem MCT C8.
Za oryginalny uznaje się oczywiście przepis Dava Asprey’a, którego ważnym składnikiem jest kwas kaprylowy MCT C8 z oleju kokosowego. Kawa kuloodporna to nic innego jak kawa z olejem MCT.
Czego zatem potrzebujesz, żeby przygotować kuloodporną kawę?
Przepis na oryginalną kawę kuloodporną:
SKŁADNIKI:
- świeżo zmielona kawa – kto jest smakoszem kawy wie, że nie ma nic gorszego niż słabej jakości kawa; o kawie można by napisać osobny artykuł; ta o sprawdzonym pochodzeniu, odpowiednio parzona i świeża potrafi ustawić cały dzień!
- opcjonalnie: masło klarowane lub ekologiczne (od krów wypasanych na pastwiskach)
- kwasy tłuszczowe C8 z oleju MCT
JAK TO ŁĄCZYMY?
- Przygotuj kawę w sposób jaki lubisz najbardziej. Może to być w ekspresie przelewowym, French pressie lub w kawiarce.
- Następnie przelej kawę do blendera.
- Na jeden kubek kawy dodaj 1 łyżkę C8 / MCT (w zależności na jakim etapie adaptacji jest twój organizm) oraz 1 łyżkę masła.
- Blenduj przez ok. 30 sekund do uzyskania kremowej konsystencji.
Tak, kawa kuloodporna przypomina swoim wyglądem latte. Jest spieniona, kremowa i ma na górze piankę. C8 z oleju MCT nie ma smaku (w odróżnieniu od kwasów Omega 3, które mają ten „rybi” posmak) i nie czuje się go w kawie.
UWAGA: Jeśli chodzi o blendery, to najlepiej sprawdzają się te ręczne lub elektryczne do spieniania mleka lub blendery kielichowe, bo niestety większość podręcznych blenderów na rynku nie nadaje się do gorących płynów. Z powodzeniem można jednak używać zwykłego podręcznego spieniacza do mleka.
Zobacz jak my robimy pysznie kremową kawę kuloodporną!
Kawa kuloodporna - kalorie
Być może spotkałaś/eś się ze stwierdzeniem, że na kawę kuloodporna trzeba uważać, bo to bomba kaloryczna. Że kawa kuloodporna może mieć nawet 300, 400 i 500 kalorii, a pijąc taka kawę bardzo łatwo o nadwyżkę kaloryczną.
Zapewne można zrobić kawę, która ma 300 i więcej kalorii, jeśli dodasz do niej oleju kokosowego, masła, i jeszcze śmietanki czy bitej śmietany.
Kuloodporna zrobiona według oryginalnego przepisu nie zawiera aż tylu kalorii. Zobaczmy:
Kawa – kalorie bliskie zeru
olej MCT – 1 łyżka to mnie niż 90 kCal
masło – 1 łyżka to ok. 75 Kcal
w sumie: 165 kCal
Oczywiście kalorie te wliczają się do Twojego całościowego bilansu kalorycznego w ciągu dnia. Jeśli Twoim celem jest redukcja, musisz uwzględnić większy deficyt.
Jednak zalet picia kawy kuloodpornej jest wiele
Kawa kuloodporna z MCT C8 - przepis na jesienne dni
Kawa sama w sobie ma właściwości rozgrzewające, jest termogenikiem. Tak samo działa olej MCT. Dodaj do nich przyprawy i powstanie wspaniale rozgrzewający napój na jesienne dni, który doda Ci energii, a na dietach low-carb będzie wspieraj spalanie tkanki tłuszczowej.
Nasz przepis:
– kubek świeżo zaparzonej kawy
– olej MCT C8 (w płynie – 1 łyżka lub w proszku – 1-2 miarki; ten ostatni jest mniej tłusty)
– szczypta cynamonu i kardamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– opcjonalnie: keto słodzik
– opcjonalnie: 2 łyżeczki śmietanki do kawy / bita śmietana do dekoracji -> uwaga na większą kaloryczność
Kawę możesz zaparzyć tradycyjnym sposobem z przyprawami w rondelku, zwłaszcza jeśli masz kardamon w ziarnach.
Ewentualnie możesz zblendować świeżo zaparzoną kawę wraz z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową, śmietanką i olejem MCT.
Na koniec dodaj odrobinę bitej śmietany i posyp kawę dodatkową ilością cynamonu.
20-30 sekund wystarczy, aby uzyskać pyszną kremową konsystencję, pachnącą jesienią. Taka kawa z powodzeniem zastępuje deser.
Kawa kuloodporna latte
Nie wszyscy lubią czarną. Jeśli jesteś przyzwyczajona/y do picia kawy z mlekiem, to żaden problem. Kuloodporną można także pić w wersji latte. A nawet latte na zimno.
Nasz przepis:
– świeżo zaparzona kawa (z ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza, gdyż już ma na wierzchu nieco pianki)
– pół szklanki mleka migdałowego
– 1 łyżeczka erytrytolu lub innego keto słodzika (ściągawka tu)
– pół łyżeczki kakao do posypania
Kawę przelej do wysokiej szklanki. W ubijaczu do mleka spień mleko migdałowe, erytrytol i 2 miarki oleju MCT C8 w proszku. Delikatnie przelej do kawy.
Na koniec posyp kakao i gotowe.
Dyniowa kawa kuloodporna z przyprawami
Hit jesiennych i zimowych dni, ale wymaga nieco przygotowania. Opcja dla wytrwałych, ale warto!
Dyniowy syrop możesz zrobić w domu z keto słodzikiem, lub kupić gotowy. Z uwagi na to, że to jednak syrop, nie będzie to raczej napój keto – bardziej low-carb.
Dyniowy syrop:
Potrzebujesz:
- 1 szklankę ksylitolu lub erytrolu
- 1½ szklanki wody
- 6 lasek cynamonu
- 1 łyżeczkę zmielonych goździków
- 1 łyżeczkę zmielonego imbiru
- 2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 4 łyżki puree dyniowego
Słodzik rozpuść w wodzie. Następnie dodaj wszystkie przyprawy oraz puree i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Po odparowaniu wywar zagęści się i powstanie syrop.
Przelej go przez gazę do słoika i przechowuj w lodówce przez max. 7 dni.
Przygotowanie kawy
Potrzebujesz:
- 3/4 szklanki mleka (takie, jakie lubisz)
- świeżo zaparzone espresso
- olej MCT C8
W spieniaczu do mleka podgrzej i spień mleko wraz z olejem MCT.
Zaparz filiżankę kawy.
Wlej mleko do wysokiej szklanki i dopełnij espresso. Na wierz posyp kakao lub cynamonem.
Rozkoszuj się aromatycznym, rozgrzewającym napojem. Ta kawa sama w sobie to idealny deser.
Zalety picia kawy kuloodpornej z MCT C8
Kawa sama w sobie jest świetnym antyoksydantem. Przyspiesza metabolizm i budzi do życia.
Dobrej jakości masło jest źródłem witaminy A, D i E, a także nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasu masłowego, które pozytywnie wpływa na florę jelitową. W maśle ekologicznym znajduje się także kwas CLA, który ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe.
W końcu, kwas tłuszczowy MCT C8 należący do kwasów tłuszczowych średniołańcuchowych ma tylko 8 atomów węgla w łańcuchu, szybko się wchłania i jest natychmiastowym źródłem energii.
Sam olej MCT C8 ma dużo więcej właściwości prozdrowotnych.
Badania (zobacz 5 badań MCT) potwierdzają, że MCT wpływa pozytywnie na mózg, koncentrację, mgłę mózgową. Alzheimer Association przebadało 20 osób o średniej wieku 73 lata i objawach demencji w randomizowanym, podwójnie zaślepionym badaniu, a wyniki napawają nadzieją: 80% pacjentów przyjmujących dawkę średnio 15 ml oleju MCT dziennie doświadczyło stabilizacji swojego stanu zdrowia lub poprawy funkcji poznawczych, psychomotoryki i pamięci po 9 miesiącach nieprzerwanego stosowania oleju MCT (źródło: Alzheimer’s Association).
Co więcej olej MCT wpływa także na osoby młode, poprawiając szybkość zapamiętywania i wykorzystywania zasobów pamięciowych mózgu (źródło: Psychology & Behaviour).
Ponadto, olej MCT działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie w układzie pokarmowym. Jest to więc wsparcie dla jelit – naszego drugiego mózgu.
Połączenie tych trzech składników czyni cuda. Kawa z masłem i olejem MCT natychmiastowo pobudza. Jej energia jest uwalniana bez nagłych skoków insuliny i szybkiego spadku energetycznego. Napój przyspiesza powstawanie ketonów, z których czerpie mózg, nawet u osób, które nie są na diecie keto.
Zaspokaja uczucie głodu i syci. Może z powodzeniem zastąpić drugie śniadanie u osób stosujących diety odchudzające lub inne diety niskowęglowodanowe.
Wypicie filiżanki kawy kuloodpornej rano pomaga unikać podjadania w dalszej części dnia i skutecznie pomaga w odchudzaniu (pomimo kaloryczności – 1 łyżka oleju MCT to ok. 90 KCal).
Jednocześnie, jest super alternatywą dla kawy z mlekiem i ma wyborną konsystencję, a z właściwym olejem MCT, lekko orzechowy posmak.
Spróbuj z olejem nutriprime MCT!
Kawa kuloodporna na diecie ketogenicznej
Po co jeszcze pić kawę kuloodporną? Przede wszystkim kawa ta służy osobom, które zamierzają lub adaptują się do diety ketogenicznej. Zarówno sama kofeina, jak i kofeina z kwasem kaprylowym MCT C8 przyspiesza tworzenie ketonów.
Przedstawiono to na poniższym wykresie. Kropeczkami zaznaczono mieszankę kawy z kofeiną i różnych kwasów tłuszczowych: C8, C10 i C8+C10 oraz CO: oleju kokosowego. Kolumna C8+ jest najwyższa. Wskazuje na poziom ketonów po spożyciu kawy z olejem MCT C8.
Kofeina wzmaga ketogenezę poprzez wpływ na produkcję hormonów katabolicznych, zwiększoną rozpad tłuszczów i mobilizację wolnych kwasów tłuszczowych.
MCT C8 z uwagi na krótkie łańcuchy węglowe jest konwertowane do ketonów w ciągu ok. 15 minut.
Połączenie kawy z olejem MCT C8 w tzw. kawie kuloodpornej skutecznie wspiera wchodzenie w ketozę. Co ciekawe, wejście w łagodna ketozę jest także możliwe po nocnym poście / poście okresowym i przynajmniej 12h przerwie w spożywaniu węglowodanów.
Dlatego właśnie kawę kuloodporną kochają osoby intensywnie pracujące umysłowo.
Chciał(a)byś coś dodać? Skomentuj poniżej!