Skip to content
Bakłażan nadziewany mięsem z olejem MCT

Keto obiad – przepis na bakłażana

Spis treści

Przejście na dietę keto, wymaga zmiany dotychczasowych przyzwyczajeń kulinarnych. Jednym przychodzi to łatwiej, dla innych jest to wyzwanie – zwłaszcza podczas ketoadaptacji. Keto śniadanie to relatywnie prosta sprawa, ale z obiadami jest gorzej. Choć wcale być nie musi. Potrzebujesz prostego przepisu na smaczny i niedrogi keto obiad? Wypróbuj przepisu.   

Keto bakłażan po tajsku z indykiem i warzywami

Nadziewany bakłażan, to proste danie z orientalnym “twistem” dla całej rodziny – nawet tych, którzy nie są na diecie keto. Sycące i super smaczne. A przy okazji bakłażan ma tylko 3 g węglowodanów netto w 100 g. Jest więc “bezpieczny” zarówno na diecie keto, jak i podczas ketoadaptacji.

CO POTRZEBUJESZ: 

LISTA ZAKUPÓW 

• pół małego bakłażana

• 40 g pieczarek

• 70 g mielonego indyka

• 10 g oliwy

• 1 x cebula dymka i 1 x czosnek

• 50 g mleczka kokosowego

• limonka

• 8 g parmezanu

• 10 g oleju MCT 

• trawa cytrynowa

• kolendra

przekrjony bakłażan na desce do krojenia
bakłażan nadziewany

KALORIE I MAKRO:

Kcal: 389 kcal

Białko: 23 g * Tłuszcze: 30 g * Węglowodany: 5,2 g

 

WYKONANIE:

Bakłażana przekrój na pół, wydrąż środkową część (możesz ją użyć do nadzienia, bądź nie), oprósz solą i odstaw na kilka minut.

W międzyczasie przygotuj farsz.

Dymkę pokrój w pióra i zeszklij na oliwie. Dodaj plasterki pieczarek, a po chwili mielonego indyka i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Podsmażaj kilka minut, po czym dodaj mleczko kokosowe, limonkę i trawę cytrynową.

Gotuj, aż sos się zredukuje.

Bakłażana nafaszeruj przygotowanym mięsem z sosem. Posyp parmezanem i zapiecz przez około 30 minut w 180 stopniach. 

*Sprawdź widelcem, czy jest już miękki.

Wyjmij z piekarnika, skrop sokiem z limonki i udekoruj świeżą kolendrą. 

 

olej mct na tle bakłażana

Dodaj olej MCT C8 dla podbicia ketonów

Swoją porcję skrop olejem MCT z ekologicznego oleju kokosowego dla podbicia ketonów, które potrzebne Ci są do szybszej ketoadaptacji. Reszcie rodziny wystarczy wersja bez oleju MCT. 

 ***

A na koniec:  

PROTIP – ZEROWASTE:

W zależności od opakowania, raczej zostanie Ci mleczko kokosowe. Aby nie zmarnować, przelej je do foremek na lód i zamroź.

Parmezan, choć może wytrzymać w lodówce dłużej możesz także przełożyć do woreczka strunowego i zamrozić.

Smacznego!

1 Komentarz

  1. Gabrysia

    Przepyszne!! Robiłam ten przepis i na pewno zagości na dłużej w mojej diecie 🙂 idealnie trafił w moje kubki smakowe! Polecam!


Dodaj Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *