Przejście na dietę keto, wymaga zmiany dotychczasowych przyzwyczajeń kulinarnych. Jednym przychodzi to łatwiej, dla innych jest to wyzwanie – zwłaszcza podczas ketoadaptacji. Keto śniadanie to relatywnie prosta sprawa, ale z obiadami jest gorzej. Choć wcale być nie musi. Potrzebujesz prostego przepisu na smaczny i niedrogi keto obiad? Wypróbuj przepisu.
Keto bakłażan po tajsku z indykiem i warzywami
Nadziewany bakłażan, to proste danie z orientalnym “twistem” dla całej rodziny – nawet tych, którzy nie są na diecie keto. Sycące i super smaczne. A przy okazji bakłażan ma tylko 3 g węglowodanów netto w 100 g. Jest więc “bezpieczny” zarówno na diecie keto, jak i podczas ketoadaptacji.
CO POTRZEBUJESZ:
LISTA ZAKUPÓW
• pół małego bakłażana
• 40 g pieczarek
• 70 g mielonego indyka
• 10 g oliwy
• 1 x cebula dymka i 1 x czosnek
• 50 g mleczka kokosowego
• limonka
• 8 g parmezanu
• 10 g oleju MCT
• trawa cytrynowa
• kolendra
KALORIE I MAKRO:
Kcal: 389 kcal
Białko: 23 g * Tłuszcze: 30 g * Węglowodany: 5,2 g
WYKONANIE:
Bakłażana przekrój na pół, wydrąż środkową część (możesz ją użyć do nadzienia, bądź nie), oprósz solą i odstaw na kilka minut.
W międzyczasie przygotuj farsz.
Dymkę pokrój w pióra i zeszklij na oliwie. Dodaj plasterki pieczarek, a po chwili mielonego indyka i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Podsmażaj kilka minut, po czym dodaj mleczko kokosowe, limonkę i trawę cytrynową.
Gotuj, aż sos się zredukuje.
Bakłażana nafaszeruj przygotowanym mięsem z sosem. Posyp parmezanem i zapiecz przez około 30 minut w 180 stopniach.
*Sprawdź widelcem, czy jest już miękki.
Wyjmij z piekarnika, skrop sokiem z limonki i udekoruj świeżą kolendrą.
Dodaj olej MCT C8 dla podbicia ketonów
Swoją porcję skrop olejem MCT z ekologicznego oleju kokosowego dla podbicia ketonów, które potrzebne Ci są do szybszej ketoadaptacji. Reszcie rodziny wystarczy wersja bez oleju MCT.
***
A na koniec:
PROTIP – ZEROWASTE:
W zależności od opakowania, raczej zostanie Ci mleczko kokosowe. Aby nie zmarnować, przelej je do foremek na lód i zamroź.
Parmezan, choć może wytrzymać w lodówce dłużej możesz także przełożyć do woreczka strunowego i zamrozić.
Smacznego!
1 Komentarz
Przepyszne!! Robiłam ten przepis i na pewno zagości na dłużej w mojej diecie 🙂 idealnie trafił w moje kubki smakowe! Polecam!