Olej MCT – który wybrać 

Może Ci się wydawać, że każdy olej MCT to to samo. W końcu olej to olej. Jednak na rynku jest wiele produktów i różnią się one nie tylko ceną, ale przede wszystkim jakością. A zatem jeśli chodzi o olej MCT – który wybrać?

Jakość oleju MCT jest natomiast pochodną przynajmniej dwóch rzeczy:

  • źródła / surowca, z którego pozyskuje się MCT
  • składu i proporcji poszczególnych kwasów tłuszczowych.

Jak zatem wybrać ten najlepszy olej MCT?

1.Wybieraj etycznie z korzyścią dla środowiska i zdrowia

Olej MCT z oleju kokosowego jest opcją zarówno bardziej etyczną i ekologiczną, jak i zdrowszą.

Sposób uprawy palmy olejowej wiąże się ze stosowaniem nawozów i erozją gleby, a także ma katastrofalne skutki dla środowiska i klimatu.

Zobacz porównanie:

produkt Nutriprime z kokosem w tle
Olej kokosowy (Cocos nucifera)
Olej z ziaren palmowych (palm kernel oil)
Zawartość kwasów tłuszczowych MCT
W przypadku oleju kokosowego ok. 15% jego zawartości to kwasy tłuszczowe C8 i C10 – najbardziej wartościowe z kwasów MCT; z oleju kokosowego można też wyodrębnić czysty kwas kaprylowy C8 oraz kwas C10. Ponieważ czysty skład wymaga więcej surowca, jego cena jest także wyższa.
Olej z ziaren palmowych zawiera niemal dwa razy mniej wartościowych kwasów tłuszczowych MCT niż olej kokosowy; Oleje MCT z ziaren palmowych to mieszanki różnych kwasów tłuszczowych, z których najwięcej jest C12 (kwasu zbliżonego budową do tłuszczów długołańcuchowych).
Etyczność i przyjazność dla środowiska
Palmy kokosowe uprawiane są lokalnie, zwykle przez małych farmerów w sposób zrównoważony z zachowaniem bioróżnorodności. Często rosną wśród innych drzew np. kakaowych, bananowych czy kawy. Stan gleby na której uprawia się drzewa palmy kokosowej jest dzięki temu dużo lepszy i nie wymaga nawożenia. Często (choć nie zawsze) kokosy uprawia się w sposób ekologiczny, a wiele drzew kokosowych rośnie wręcz dziko na wybrzeżach Azji południowej i południo-wschodniej. Uprawy palmy kokosowej przynoszą zwykle korzyści lokalnej społeczności i nie zakłócają jej naturalnego funkcjonowania.
Drzewa palmowe (olejowca gwinejskiego) uprawiane są obecnie na masową skalę na dużych plantacjach. Pod uprawy wycina się ogromne połacie lasów niszcząc przy tym naturalne środowisko wielu gatunków zwierząt (np. orangutanów), a także przyczyniając się do erozji gleb, które dodatkowo są jeszcze nawożone chemicznie. Na plantacjach wypala się duże ilości „zbędnej” roślinności, co zanieczyszcza powietrze, a osady w postaci deszczu trafiają do gleby. Dodatkowo większość plantacji zatrudnia tysiące osób (w tym często nieletnich), które pracują nielegalnie i na warunkach, które trudno nazwać etycznymi.
Walory zdrowotne
Olej kokosowy uznawany jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów nasyconych na świecie. Jest ceniony za właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne, które zawdzięcza odpowiednio dużej zawartości C8 w składzie jak i pozostałym kwasom tłuszczowym. Olej kokosowy zawiera także spore ilości witaminy E oraz polifenoli, które mają właściwości antyoksydacyjne. Używany jest w przemyśle kosmetycznym jako doskonały środek pielęgnacyjny – np. do włosów i skóry, także u osób z alergiami, egzemą itp. Coraz częściej jest też dodatkiem past do zębów, z uwagi na korzystne działanie na dziąsła i mikrobiom jamy ustnej.
O ile olej palmowy ma wiele właściwości zdrowotnych (np. wysoką zawartość witaminy E i K), to olej z ziarna palmowca (pozyskany z ziaren, a nie miąższu owoców palmowca) jest jednak pozbawiony wielu mikroskładników. W kuchni używany jest przede wszystkim do smażenia (wyższa temperatura dymienia), a w przemyśle spożywczym znajduje zastosowanie jako dodatek do margaryn, ciastek, batonów, chipsów. Niestety tu występuje zwykle w formie utwardzonej (trans), która jest bardzo szkodliwa dla zdrowia. Z uwagi na jego dostępność i niską cenę znajduje zastosowanie jako dodatek do mydeł, szamponów czy kremów.

2.Wybieraj świadomie według składu

Do średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych MCT należą 4 kwasy, a każdy ma nieco inne właściwości i korzyści zdrowotne.

  • Kwas kapronowy, C6: – ma 6 atomów węgla w łańcuchu; w surowcu jest go zwykle niewiele, a dodatkowo ma dość nieprzyjemny zapach i smak. Dlatego nie dodaje się go do olejów MCT.

 

  • Kwas kaprylowy, C8: – ma 8 atomów węgla w łańcuchu i jest tłuszczem o najlepiej potwierdzonych korzyściach zdrowotnych, które obejmują m.in. silne działanie przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne, a nawet zmniejszające ryzyko odporności na antybiotyki. Wczesne badania wykazały także, że kwas kaprylowy może pomagać osobom z nieswoistym zapaleniem jelit[1] oraz upośledzoną szczelnością jelit. C8 ma także największą „moc” jeśli chodzi o tworzenie ciał ketonowych i przyspiesza wchodzenie w stan ketozy. Produkty o czystym składzie C8 są uznawane za produkty o jakości premium.

 

  • Kwas kaprynowy, C10: – ma 10 atomów węgla w łańcuchu i często występuje w składzie olejów MCT, jako domieszka do kwasu C8. Działa wspierająco do C8, ma jednak słabsze działanie. Oleje o składzie mieszanym C8 i C10 są uznawane za produkty bardzo dobre jakościowo.

 

  • Kwas laurynowy, C12: – ma 12 atomów węgla i w związku z tym bardziej budową zaliczany jest do kwasów tłuszczowych LCT. Często występuje w olejach MCT z oleju ziaren palmowych, gdyż jest go w tym surowcu najwięcej i najłatwiej go pozyskać. Sam w sobie ma dobre właściwości antybakteryjne.

 

plakat o wpływach kwasów tłuszczowych na tworzenie ketonów od Nutriprime

Nie wiesz, który olej MCT wybrać?, oto Twoja checklista:

plakat od Nutriprime uwzględniający najlepsze standardy oleju MCT

Standardy nutriprime

5 ikonografii wartości odżywczych od Nutriprime

Nasze oleje MCT

Olej MCT Pure C:8 jest:

  • pozyskany z  ekologicznego oleju kokosowego 
  • zawiera 99% kwasu kaprylowego C:8
  • w 100% naturalny i roślinny
  • przyjazny dla wegan i wegetarian
  • wolny od GMO i “chemii”

Olej MCT Powder (w proszku) jest:

  • pozyskany z oleju kokosowego
  • zawiera 95% kwasu kaprylowego C:8
  • zawiera błonnik
  • nie zawiera cukru, aromatów ani barwników

Ponadto wszystkie nasze produkty:

  • nie zawierają oleju palmowego
  • produkowane są bez szkody dla ekosystemu
  • produkowane są według najwyższych norm bezpieczeństwa żywności
  • są w opakowaniach nadających się do recyclingu
  • wyprodukowane zostały w Polsce z surowców pozyskanych w UE
przezroczysta miseczka z zawartością kwasu kaprylowego C:8