Olej MCT – który wybrać
Może Ci się wydawać, że każdy olej MCT to to samo. W końcu olej to olej. Jednak na rynku jest wiele produktów i różnią się one nie tylko ceną, ale przede wszystkim jakością. A zatem jeśli chodzi o olej MCT – który wybrać?
Jakość oleju MCT jest natomiast pochodną przynajmniej dwóch rzeczy:
- źródła / surowca, z którego pozyskuje się MCT
- składu i proporcji poszczególnych kwasów tłuszczowych.
Jak zatem wybrać ten najlepszy olej MCT?
1.Wybieraj etycznie z korzyścią dla środowiska i zdrowia
Olej MCT z oleju kokosowego jest opcją zarówno bardziej etyczną i ekologiczną, jak i zdrowszą.
Sposób uprawy palmy olejowej wiąże się ze stosowaniem nawozów i erozją gleby, a także ma katastrofalne skutki dla środowiska i klimatu.
Zobacz porównanie:
Olej kokosowy (Cocos nucifera) | Olej z ziaren palmowych (palm kernel oil) |
---|---|
Zawartość kwasów tłuszczowych MCT | |
W przypadku oleju kokosowego ok. 15% jego zawartości to kwasy tłuszczowe C8 i C10 – najbardziej wartościowe z kwasów MCT; z oleju kokosowego można też wyodrębnić czysty kwas kaprylowy C8 oraz kwas C10. Ponieważ czysty skład wymaga więcej surowca, jego cena jest także wyższa. | Olej z ziaren palmowych zawiera niemal dwa razy mniej wartościowych kwasów tłuszczowych MCT niż olej kokosowy;
Oleje MCT z ziaren palmowych to mieszanki różnych kwasów tłuszczowych, z których najwięcej jest C12 (kwasu zbliżonego budową do tłuszczów długołańcuchowych).
|
Etyczność i przyjazność dla środowiska | |
Palmy kokosowe uprawiane są lokalnie, zwykle przez małych farmerów w sposób zrównoważony z zachowaniem bioróżnorodności. Często rosną wśród innych drzew np. kakaowych, bananowych czy kawy. Stan gleby na której uprawia się drzewa palmy kokosowej jest dzięki temu dużo lepszy i nie wymaga nawożenia. Często (choć nie zawsze) kokosy uprawia się w sposób ekologiczny, a wiele drzew kokosowych rośnie wręcz dziko na wybrzeżach Azji południowej i południo-wschodniej. Uprawy palmy kokosowej przynoszą zwykle korzyści lokalnej społeczności i nie zakłócają jej naturalnego funkcjonowania. | Drzewa palmowe (olejowca gwinejskiego) uprawiane są obecnie na masową skalę na dużych plantacjach. Pod uprawy wycina się ogromne połacie lasów niszcząc przy tym naturalne środowisko wielu gatunków zwierząt (np. orangutanów), a także przyczyniając się do erozji gleb, które dodatkowo są jeszcze nawożone chemicznie. Na plantacjach wypala się duże ilości „zbędnej” roślinności, co zanieczyszcza powietrze, a osady w postaci deszczu trafiają do gleby.
Dodatkowo większość plantacji zatrudnia tysiące osób (w tym często nieletnich), które pracują nielegalnie i na warunkach, które trudno nazwać etycznymi.
|
Walory zdrowotne | |
Olej kokosowy uznawany jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów nasyconych na świecie. Jest ceniony za właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne, które zawdzięcza odpowiednio dużej zawartości C8 w składzie jak i pozostałym kwasom tłuszczowym.
Olej kokosowy zawiera także spore ilości witaminy E oraz polifenoli, które mają właściwości antyoksydacyjne.
Używany jest w przemyśle kosmetycznym jako doskonały środek pielęgnacyjny – np. do włosów i skóry, także u osób z alergiami, egzemą itp. Coraz częściej jest też dodatkiem past do zębów, z uwagi na korzystne działanie na dziąsła i mikrobiom jamy ustnej.
| O ile olej palmowy ma wiele właściwości zdrowotnych (np. wysoką zawartość witaminy E i K), to olej z ziarna palmowca (pozyskany z ziaren, a nie miąższu owoców palmowca) jest jednak pozbawiony wielu mikroskładników.
W kuchni używany jest przede wszystkim do smażenia (wyższa temperatura dymienia), a w przemyśle spożywczym znajduje zastosowanie jako dodatek do margaryn, ciastek, batonów, chipsów. Niestety tu występuje zwykle w formie utwardzonej (trans), która jest bardzo szkodliwa dla zdrowia.
Z uwagi na jego dostępność i niską cenę znajduje zastosowanie jako dodatek do mydeł, szamponów czy kremów.
|
2.Wybieraj świadomie według składu
Do średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych MCT należą 4 kwasy, a każdy ma nieco inne właściwości i korzyści zdrowotne.
- Kwas kapronowy, C6: – ma 6 atomów węgla w łańcuchu; w surowcu jest go zwykle niewiele, a dodatkowo ma dość nieprzyjemny zapach i smak. Dlatego nie dodaje się go do olejów MCT.
- Kwas kaprylowy, C8: – ma 8 atomów węgla w łańcuchu i jest tłuszczem o najlepiej potwierdzonych korzyściach zdrowotnych, które obejmują m.in. silne działanie przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne, a nawet zmniejszające ryzyko odporności na antybiotyki. Wczesne badania wykazały także, że kwas kaprylowy może pomagać osobom z nieswoistym zapaleniem jelit[1] oraz upośledzoną szczelnością jelit. C8 ma także największą „moc” jeśli chodzi o tworzenie ciał ketonowych i przyspiesza wchodzenie w stan ketozy. Produkty o czystym składzie C8 są uznawane za produkty o jakości premium.
- Kwas kaprynowy, C10: – ma 10 atomów węgla w łańcuchu i często występuje w składzie olejów MCT, jako domieszka do kwasu C8. Działa wspierająco do C8, ma jednak słabsze działanie. Oleje o składzie mieszanym C8 i C10 są uznawane za produkty bardzo dobre jakościowo.
- Kwas laurynowy, C12: – ma 12 atomów węgla i w związku z tym bardziej budową zaliczany jest do kwasów tłuszczowych LCT. Często występuje w olejach MCT z oleju ziaren palmowych, gdyż jest go w tym surowcu najwięcej i najłatwiej go pozyskać. Sam w sobie ma dobre właściwości antybakteryjne.
Nie wiesz, który olej MCT wybrać?, oto Twoja checklista:
Standardy nutriprime
Nasze oleje MCT
Olej MCT Pure C:8 jest:
- pozyskany z ekologicznego oleju kokosowego
- zawiera 99% kwasu kaprylowego C:8
- w 100% naturalny i roślinny
- przyjazny dla wegan i wegetarian
- wolny od GMO i “chemii”
Olej MCT Powder (w proszku) jest:
- pozyskany z oleju kokosowego
- zawiera 95% kwasu kaprylowego C:8
- zawiera błonnik
- nie zawiera cukru, aromatów ani barwników
Ponadto wszystkie nasze produkty:
- nie zawierają oleju palmowego
- produkowane są bez szkody dla ekosystemu
- produkowane są według najwyższych norm bezpieczeństwa żywności
- są w opakowaniach nadających się do recyclingu
- wyprodukowane zostały w Polsce z surowców pozyskanych w UE