Skip to content
Świąteczna zupa grzybowa

Świąteczne menu na keto święta

Spis treści

Święta Bożego Narodzenia to zwykle czas…”dyspensy”. Pozwalamy sobie na więcej, bo przecież po świętach wszystko wróci do normy i znowu będziemy się “odchudzać”. Czy to dobra metoda…? Każdy dzień to dobry dzień na to, aby dbać o dietę, o to, co mamy na talerzach. I wcale też nie musimy przerywać diety, po to aby po świętach zaczynać “od nowa”. 

Tym bardziej, że na diecie ketogenicznej, żywienie naprawdę jest łatwe, a świąteczne menu w wersji keto czy low-carb to nic skomplikowanego. Niektóre tradycyjne świąteczne potrawy same w sobie są keto – np. karp. 

Na “upartego”, jeśli jesteś w ketozie, możesz nawet zjeść odrobinę barszczu, a ketony powinny wrócić do normy. 

U nas znajdziesz jednak przepis na zupę grzybową, a do tego kilka innych smakowitych potraw, w z których łatwo skomponujesz menu na wigilię i świąteczny obiad. Zobacz i wypróbuj nasze przepisy. Będziemy wdzięczni za komentarze!

Keto święta - zupa grzybowa

Świąteczna zupa grzybowa

Potrzebujesz: 

  • 300 g grzybów świeżych
  • 100g cebuli 
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml bulionu warzywnego 
  • 10 g masła
  • 10 g oliwy z oliwek 
  • 50 ml śmietanki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, natka pietruszki 

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w pióra, a czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na oliwie. Dodaj oczyszczone i posiekane grzyby. Podsmaż, a następnie dodaj masło i dopraw do smaku. Całość zalej bulionem i gotuj przez około 30 minut. Dolej śmietankę, gotuj 3-4 minuty i opcjonalnie zmiksuj na krem.Zupę udekoruj śmietanką oraz posiekaną natką pietruszki.

***

Makro 1 z 2 porcji:

Kcal: 223

Białko: 6,1 g

Tłuszcze: 17,5 g

Węglowodany: 6,9 g

Keto święta - muszą być gołąbki

Keto gołąbki z kalafiorowym ryżem, mięsem i sosem 

Potrzebujesz:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • małą główkę kapusty
  • 150 g kalafiora
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 100 g pieczarek
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki parmezanu

Przygotowanie:

Z kapusty wytnij głąb i obgotuj w lekko osolonej wodzie. Kalafior zetrzyj na tarce i opcjonalnie podsmaż na patelni. Mielone mięso przełóż do miski, dodaj “ryż” z kalafiora, wbij jajko, dopraw i dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz nałóż na liście, zawiń i uformuj gołąbka. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty i zapiekaj przez około 40 minut w 180 stopniach.

W międzyczasie przygotuj sos grzybowy / lub pieczarkowy. Cebulę pokrój w pióra i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojone w plasterki grzyby i podsmaż. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietankę, parmezan oraz posiekaną natką pietruszki. Całość duś do zredukowania. Gołąbki podaj z sosem.

***

Makro 1 z 4 porcji: Kcal: 494

Białko: 31 g

Tłuszcze: 36 g

Węglowodany: 8,4 g

Keto świąteczny tatar na przystawkę

Prosty przepis na przystawkę świąteczną. Śledzie zawsze są keto!

Przygotuj:

  • 400 g filetów śledziowych a’la Matjas
  • 140 g awokado
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 30 g majonezu
  • sok z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka oleju MCT
  • świeży koperek
  • pieprz
  • kiełki rzodkiewki

Przygotowanie:

Filety ze śledzia zalej wodą, wymocz przez minumum 30 minut i pokrój w kostkę. Awokado przetnij na pół, wyjmij pestkę i pokrój w kostkę. Czerwoną cebulę drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miseczki, dodaj majonez, sok z cytryny, posiekany koperek, 1 łyżkę oleju MCT i dopraw pieprzem.

Całość dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na minimum 30 minut. Tatara ułóż za pomocą pierścienia, udekoruj kiełkami i oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Podaj w salaterce.

***

Makro 1 z 4 porcji:

Kcal: 343

Białko: 21 g

Tłuszcze: 27 g

Węglowodany: 3,3 g

Keto przepis na pyszne żeberka

Przygotuj:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 20 g oliwy
  • 100 g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów
  • przyprawy: majeranek, kminek, sól, pieprz, ostra i słodka papryka

 

Przygotowanie:

Żeberka umyj, osusz i podziel na porcję. Dopraw do smaku, skrop oliwą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso na złoty kolor. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 60 minut w 180 stopniach.

W międzyczasie cebulę zeszklij na patelni po żeberkach, dodaj posiekane grzyby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż i dodaj posiekaną kapustę. Całość podlej wodą lub bulionem, dopraw do smaku i duś do miękkości.

Żeberka podaj z kiszoną kapustą i grzybami.

***

Makro 1 z 5 porcji:

Kcal: 626

Białko: 39 g

Tłuszcze: 49 g

Węglowodany: 6,5 g

Święta bez piernika się nie liczą!

Wypieki w wersji low-carb nie zawsze wychodzą, ale nasz przepis został sprawdzony i nie ma szans, aby się nie udał. 

Przygotuj:

  • 80 g mąki kokosowej
  • 70 g mąki migdałowej
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 100 ml napoju migdałowego
  • 20 g kakao
  • 5 g proszku do pieczenia 30 g przyprawy do piernika
  • 50 g erytrytolu

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 30 g śmietanki 36%
  • 30 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Masło rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia. Jajka wbij do miseczki i zmiksuj. Wszystkie suche składniki wsyp do większej miski i dokładnie wymieszaj. Wlej masło oraz napój roślinny i dodaj jajka. Wszystko dokładnie zmiksuj. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut w 180 stopniach. Ciasto odstaw do przestygnięcia, a w międzyczasie przygotuj polewę.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Ciasto udekoruj polewą czekoladową i posyp posiekanymi orzechami. Odstaw w chłodne miejsce na minimum 3 godziny.

***

Makro: 1 z 8 porcji:

Kcal: 301

Białko: 8,7 g

Tłuszcze: 25 g

Węglowodany: 8,2 g

Chciał(a)byś coś dodać? Skomentuj poniżej!


Dodaj Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *