Święta Bożego Narodzenia to zwykle czas…”dyspensy”. Pozwalamy sobie na więcej, bo przecież po świętach wszystko wróci do normy i znowu będziemy się “odchudzać”. Czy to dobra metoda…? Każdy dzień to dobry dzień na to, aby dbać o dietę, o to, co mamy na talerzach. I wcale też nie musimy przerywać diety, po to aby po świętach zaczynać “od nowa”.
Tym bardziej, że na diecie ketogenicznej, żywienie naprawdę jest łatwe, a świąteczne menu w wersji keto czy low-carb to nic skomplikowanego. Niektóre tradycyjne świąteczne potrawy same w sobie są keto – np. karp.
Na “upartego”, jeśli jesteś w ketozie, możesz nawet zjeść odrobinę barszczu, a ketony powinny wrócić do normy.
U nas znajdziesz jednak przepis na zupę grzybową, a do tego kilka innych smakowitych potraw, w z których łatwo skomponujesz menu na wigilię i świąteczny obiad. Zobacz i wypróbuj nasze przepisy. Będziemy wdzięczni za komentarze!
Keto święta - zupa grzybowa
Świąteczna zupa grzybowa
Potrzebujesz:
- 300 g grzybów świeżych
- 100g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml bulionu warzywnego
- 10 g masła
- 10 g oliwy z oliwek
- 50 ml śmietanki 30%
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w pióra, a czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na oliwie. Dodaj oczyszczone i posiekane grzyby. Podsmaż, a następnie dodaj masło i dopraw do smaku. Całość zalej bulionem i gotuj przez około 30 minut. Dolej śmietankę, gotuj 3-4 minuty i opcjonalnie zmiksuj na krem.Zupę udekoruj śmietanką oraz posiekaną natką pietruszki.
***
Makro 1 z 2 porcji:
Kcal: 223
Białko: 6,1 g
Tłuszcze: 17,5 g
Węglowodany: 6,9 g
Keto święta - muszą być gołąbki
Keto gołąbki z kalafiorowym ryżem, mięsem i sosem
Potrzebujesz:
- 500 g łopatki wieprzowej
- małą główkę kapusty
- 150 g kalafiora
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki
- 10 g oliwy z oliwek
- 100 g pieczarek
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżki parmezanu
Przygotowanie:
Z kapusty wytnij głąb i obgotuj w lekko osolonej wodzie. Kalafior zetrzyj na tarce i opcjonalnie podsmaż na patelni. Mielone mięso przełóż do miski, dodaj “ryż” z kalafiora, wbij jajko, dopraw i dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz nałóż na liście, zawiń i uformuj gołąbka. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty i zapiekaj przez około 40 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie przygotuj sos grzybowy / lub pieczarkowy. Cebulę pokrój w pióra i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojone w plasterki grzyby i podsmaż. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietankę, parmezan oraz posiekaną natką pietruszki. Całość duś do zredukowania. Gołąbki podaj z sosem.
***
Makro 1 z 4 porcji: Kcal: 494
Białko: 31 g
Tłuszcze: 36 g
Węglowodany: 8,4 g
Keto świąteczny tatar na przystawkę
Prosty przepis na przystawkę świąteczną. Śledzie zawsze są keto!
Przygotuj:
- 400 g filetów śledziowych a’la Matjas
- 140 g awokado
- 100 g czerwonej cebuli
- 30 g majonezu
- sok z cytryny lub limonki
- 1 łyżka oleju MCT
- świeży koperek
- pieprz
- kiełki rzodkiewki
Przygotowanie:
Filety ze śledzia zalej wodą, wymocz przez minumum 30 minut i pokrój w kostkę. Awokado przetnij na pół, wyjmij pestkę i pokrój w kostkę. Czerwoną cebulę drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miseczki, dodaj majonez, sok z cytryny, posiekany koperek, 1 łyżkę oleju MCT i dopraw pieprzem.
Całość dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na minimum 30 minut. Tatara ułóż za pomocą pierścienia, udekoruj kiełkami i oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Podaj w salaterce.
***
Makro 1 z 4 porcji:
Kcal: 343
Białko: 21 g
Tłuszcze: 27 g
Węglowodany: 3,3 g
Keto przepis na pyszne żeberka
Przygotuj:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 500 g kiszonej kapusty
- 20 g oliwy
- 100 g cebuli
- 4 ząbki czosnku
- garść suszonych grzybów
- przyprawy: majeranek, kminek, sól, pieprz, ostra i słodka papryka
Przygotowanie:
Żeberka umyj, osusz i podziel na porcję. Dopraw do smaku, skrop oliwą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso na złoty kolor. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 60 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie cebulę zeszklij na patelni po żeberkach, dodaj posiekane grzyby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż i dodaj posiekaną kapustę. Całość podlej wodą lub bulionem, dopraw do smaku i duś do miękkości.
Żeberka podaj z kiszoną kapustą i grzybami.
***
Makro 1 z 5 porcji:
Kcal: 626
Białko: 39 g
Tłuszcze: 49 g
Węglowodany: 6,5 g
Święta bez piernika się nie liczą!
Wypieki w wersji low-carb nie zawsze wychodzą, ale nasz przepis został sprawdzony i nie ma szans, aby się nie udał.
Przygotuj:
- 80 g mąki kokosowej
- 70 g mąki migdałowej
- 4 jajka
- 100 g masła
- 100 ml napoju migdałowego
- 20 g kakao
- 5 g proszku do pieczenia 30 g przyprawy do piernika
- 50 g erytrytolu
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 30 g śmietanki 36%
- 30 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Masło rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia. Jajka wbij do miseczki i zmiksuj. Wszystkie suche składniki wsyp do większej miski i dokładnie wymieszaj. Wlej masło oraz napój roślinny i dodaj jajka. Wszystko dokładnie zmiksuj. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut w 180 stopniach. Ciasto odstaw do przestygnięcia, a w międzyczasie przygotuj polewę.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Ciasto udekoruj polewą czekoladową i posyp posiekanymi orzechami. Odstaw w chłodne miejsce na minimum 3 godziny.
***
Makro: 1 z 8 porcji:
Kcal: 301
Białko: 8,7 g
Tłuszcze: 25 g
Węglowodany: 8,2 g
Chciał(a)byś coś dodać? Skomentuj poniżej!