Zrób pizzę w stylu keto
Przed całkowitym przejściem na keto lub dietę low-carb powstrzymuje Cię konieczność zrezygnowania z ulubionych przekąsek? Nie wyobrażasz sobie życia bez chrupiącej pizzy…? Mamy dobrą wiadomość, pizzę zrobisz także bez ciasta, bez mąki, bez glutenu. Ten przepis z powodzeniem zaspokoi chęć na podjadanie w piątkowy wieczór na kanapie.
W dodatku jest to najprostszy przepis świata. Zobacz sam/a:
Przepis, tak łatwy, że zrobi go 6-latek
Keto pizza na spodzie serowym
Spód do pizzy:
Potrzebujesz:
• 2 jajka
• 100 g sera mozzarella
• 5 g oliwy
Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski. Wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Masę serową wylej na blaszkę posmarowaną oliwą. Spód do pizzy zapiekaj przez 10 minut w 180 stopniach.
Następnie posmaruj passatą pomidorową, dopraw do smaku i posyp ziołami. Już przypomina pizzę, nieprawdaż?
Obłóż mozzarellą i przekrojonymi na pół oliwkami. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 5 minut, aż ser się rozpuści. Gotową pizzę udekoruj świeżą rukolą.
Jeśli jesteś akurat na ketoadaptacji, możesz także skropić olejem MCT dla podbicia zdrowych tłuszczów.
Makro spodu bez dodatków:
Kcal: 488
Białko: 38 g
Tłuszcze: 36 g
Węglowodany: 3,2 g
1/8 kawałków:
Kcal: 61
Białko: 5 g
Tłuszcze: 4,5 g Węglowodany: 0,4 g
Przykładowe dodatki do pizzy:
• 25g passaty pomidorowej (przecieru) • pół kulki mozzarelli• garść rukoli • 20 g oliwek • 10 g oleju MCT • sól, pieprz, bazylia, oregano
Makro pizzy z dodatkami:
Kcal: 759
B: 49 g T: 57 g W: 7,2 g
Chciał(a)byś coś dodać? Skomentuj poniżej!