Za co lubiana jest dieta keto? Miedzy innymi za niekończące się opcje przygotowania deserów. Zwykle potrzeba tylko bezwęglowodanowej lub niskowęglowodanowej mąki, bądź jak w tym przypadku orzechowego spodu oraz standardowych składników na masę.
Na keto dowoli możesz jeść śmietanę, twarożek, ser mascarpone, masło, jajka. A to przecież podstawa przygotowywania mas do ciast i deserów na zimno.
Każdy, kto nie ma “dwóch lewych rąk” do pieczenia i gotowania, poradzi sobie z keto deserem. Zapraszamy Cię do wypróbowanie naszego przepisu.
Keto deser - łatwy przepis bez pieczenia
Makro i składniki podane są na jedną porcję! W zależności, ile porcji potrzebujesz, przelicz odpowiednio.
MAKRO:
Kcal: 659
Białko: 7 g | Tłuszcze: 64 g | Węglowodany: 12 g
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
- łatwy
- czas wykonania: 10-15″
- czas chłodzenia: 30″ + 30″
PRZYGOTUJ:
Spód: 15 g orzechów włoskich • 5 g masła • 10 g oleju MCT • 5 g kakao • 5 g erytrytolu
Masa: 100 g mascarpone • soku z cytryny •
10 g erytrytolu
Dodatki: kilka sztuk owoców jagodowych • świeża mięta do dekoracji.
WYKONANIE:
Odmierz składniki. Rozpuść masło w rondelku (uważaj, aby nie przypalić).
Zmiksuj orzechy wraz z olejem MCT w płynie, kakao i słodzikiem.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, wyłóż do wysokiej szklanki i wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut.
Mascarpone zmiksuj z pozostałą ilością słodzika oraz sokiem z cytryny.
Masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód i ponownie wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Do deseru można użyć sezonowych owoców lub mrożonych owoców w kawałkach lub jako polewy. Jeśli dodajesz owoce, wybieraj te niskowęglowodanowe: np. truskawki, maliny, borówki, owoce leśne, porzeczki!
Zobacz listę niskowęglowodanowych owoców poniżej. Wartości poniżej to węglowodany netto w 100 g.
Chciał(a)byś coś dodać? Skomentuj poniżej!