Dieta nudna być nie musi, a keto czy low-carb z pewnością takie nie są. Dobry deser, czy świąteczne ciasto możesz zrobić z małej ilości składników, bez grama cukru, a czasem nawet bez mąki.
Sprawdź nasze szybkie, pyszne przepisy na dwa zdrowe ciasta bez cukru.
Możesz wykorzystać przepisy jako opcje na wielkanocne ciasta, lub po prostu, gdy poczujesz ochotę na coś pysznego – także podczas ketoadaptacji.
Mazurek bez cukru i pieczenia
Przygotuj:
• 50 g masła
• 100 g wiórków kokosowych
• 20 g erytrytolu
• 40 g masła orzechowego
• 30 g orzechów laskowych
• 11 ml oleju MCT
• kostka gorzkiej czekolady
Jak zrobić:
Masło zmiksuj z erytrytolem i wiórkami kokosowymi. Wyłóż dno keksówki i dokładnie dociśnij palcami. Spód posmaruj masłem orzechowym i wstaw do zamrażarki na 15 minut. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej MCT i dokładnie wymieszaj. Ciasto udekoruj polewą czekoladową oraz orzechami laskowymi. Odstaw w chłodne miejsce na minimum 30 minut.
***
Makro 1 z 6 porcji:
Kcal: 277
Białko: 3,6 g
Tłuszcze: 27 g
Węglowodany: 2,7 g
Ciasto bez cukru - babka Wielkanocna
Przygotuj:
• 4 jajka
• 200 g mąki migdałowej
• 50 g mąki kokosowej
• 10 g proszku do pieczenia
• 40 g erytrytolu
• 100 ml oliwy lub oleju kokosowego
• szczyptę soli
• ekstrakt waniliowy
Polewa:
• 33 ml oleju MCT C8
• 5 kostek gorzkiej czekolady
+ do przygotowania foremki: odrobina masła i mąki kokosowej.
Jak zrobić?
Foremkę posmaruj masłem i oprósz mąką. Białka oddziel od żółtka i ubij na sztywno ze szczyptą soli. Mąki i proszek do pieczenia przesiej do miski. Żółtka zmiksuj z erytrytolem. Dodaj do białek żółtka oraz suche składniki i wszystko dokładnie wymieszaj na niskich obrotach. Przelej do przygotowanej foremki i piecz przez około 40 minut w 170 stopniach – do suchego patyczka.
W międzyczasie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej MCT i dokładnie wymieszaj. Babkę odstaw do ostygnięcia i udekoruj polewą czekoladową.
Makro 1 z 10 porcji: Kcal: 297
Białko: 8 g
Tłuszcze: 27 g
Węglowodany: 4,6 g
Chcesz dowiedzieć się czym zastępować cukier przy pieczeniu? Zapoznaj się z naszą rekomendacją odnośnie słodzików: jakie słodziki używać na keto
Olej MCT do przepisu: kiedy warto?
Olej MCT dobrze sprawdza się przy wypiekach ciast, naleśników czy gofrów. Nie ma wyraźnego smaku, więc dobrze komponuje się w wielu różnych przepisach.
Idealnie nadaje się do polewy czekoladowej zamiast masła lub obok masła.
Olej MCT możesz dodawać do różnych przepisów szczególnie podczas ketoadaptacji (zobacz też: jak zacząć).
Zwiększa się wówczas produkcja ciał ketonowych, a Ty szybciej realizujesz swoje cele.
Chciał(a)byś coś dodać? Skomentuj poniżej!