Skip to content
bakłażany na błękitnym tle

Warzywa na keto – jakie jeść, których unikać

Spis treści

Niektórzy nie wyobrażają sobie być na diecie ketogenicznej (w skrócie keto). Jak można całymi dniami jeść tłuszcze, mięso i jajka? Co z warzywami? Zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy pyszne, chrupiące sałaty, pachnące ogórki, dojrzałe rzodkiewki i soczyste pomidory “patrzą” na nas z każdej półki w warzywniaku…

Dieta keto dorobiła się złej reputacji w środowiskach dietetyków i lekarzy właśnie z tego powodu, że często na tej diecie eliminuje się warzywa i owoce. A to prowadzić może do niedoborów mikroskładników, witamin i minerałów. 

Czy słusznie na keto niedozwolone są warzywa? Czy osoby na diecie keto nie jedzą warzyw? Odpowiadamy na to nurtujące pytanie. 

Warzywa w diecie keto

Nie ma takiej zasady w diecie keto, która mówiłaby o tym, że na diecie tej nie można spożywać warzyw (lub owoców). Dieta ketogeniczna polega na zapewnieniu odpowiedniego makro, ze szczególnym uwzględnieniem tłuszczów i białka. 

Dla przypomnienia – w keto głównym źrodłem energii są tłuszcze. Dostarczają ok 75-80% codziennej energii (policzyć swoje zapotrzebowanie możesz z pomocą kalkulatora kalorii). Dodatkowo należy zadbać o odpowiednią podaż białka (min. 1 g na każdy kilogram ciała; osoby bardzo aktywne fizycznie zapewniają więcej 1,5 – 2 g).

Reszta to węgle / węglowodany. Te mogą pochodzić z innych spożywanych normalnie (w każdej innej diecie) produktów: zbożowych, warzyw, owoców, warzyw strączkowych itp. 

Istotne jest więc nie to, co jemy, ale ile weglowodanów możemy zjeść na dobę, aby utrzymać się w ketozie. Według różnych źródeł ten górny pułap wynosi 50 g węglowodanów na dobę, ale utrzymanie się w ketozie jest sprawą mocno indywidualną. Warto więc obserwować swój organizm i na tym układać swój jadłospis. 

Nie wszystkie warzywa zawierają dużo węglowodanów. Dlatego można, a nawet należy uwzględnić je w diecie, zwłaszcza jeśli dążymy do prowadzenie zdrowej diety keto

Warzywa oprócz witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu zawierają także błonnik, a ten wspiera prawidłowe trawienie i pomaga regulować mikrobiotę w jelitach. 

Jak powinna zatem wyglądać keto-piramida zdrowego żywienia?

Piramida zdrowego żywienia metodą Keto od Nutriprime

Warzywa na ketoadaptacji

Ketoadaptacja jest szczególnym okresem i tutaj zasady odżywania są nieco inne niż na diecie ketogenicznej, kiedy już jesteśmy w stanie ketozy. Inne, czyli bardziej restrykcyjne. O ile będąc w ketozie nie powinniśmy przekraczać 50 g węglowodanów na dobę, o tyle podczas ketoadaptacji musimy zmniejszyć te liczbę do 20. 

20 g węgli na dobę to naprawdę niewiele. Jednak wciąż masz wybór. 

Zielone warzywa zawierają bardzo małą ilość węglowodanów netto w 100 g. Warzywa do 3-4 węglowodanów na 100 g można bezpiecznie włączyć do każdego posiłku, nawet w porcjach 200 g na posiłek. Wszelkiego rodzaju sałaty (rzymską, masłową, roszponkę, rukolę, lodową) można jeść bez ograniczeń.

Zobacz przykładową listę poniżej: 

Ile to 100 g?

– Awokado waży ok. 215 g. Po obraniu i wyjęciu pestki ok. 160 g. Całe awokado to nie więcej niż 5 g węglowodanów.

– Cukinia średniej wielkości – 500 – 600 g. Cała będzie miała ok. 15-18 g węgli.
– Pęczek szparagów to również ok 500 g; po usunięciu zdrewniały łodyg waga spada do ok. 400 g. Całość nie więcej niż 10 g węglowodanów.
– 100 g oliwek to jakieś 40 sztuk oliwek zielonych bez pestek – spokojnie można zjeść wszystkie
– Ogórek jak na zdjęciu to jakieś 250 g wagi – 7,5 g węgli
 

Jakie warzywa na keto

Po okresie ketoadaptacji możliwości jedzeniowe zwiększają się. Spokojnie można włączyć pomidory, kalafiora, brokuła, bakłażana, papryki. Groszek, brukselki, jarmuż, szpinak.  

Ten ostatni jest bardzo dobrym źródłem potasu i wapnia. Nadaje się w szczególności jako podstawa zielonych koktajli. Potas, obok sodu jest podstawowym elektrolitem, który pomaga w prawidłowym nawodnieniu organizmu. Znajdziesz go także w brokułach, pomidorach, selerze czy kakao. 

Sałaty i inne warzywa zielone są także źródłem witamin A, B, C i E. Ale pamiętaj, że warzywa lubią towarzystwo tłuszczów – poprawia się wówczas wchłanianie składników odżywczych. 

Zwłaszcza olej MCT, który błyskawicznie się wchłania jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju keto-sałatek i keto-koktajli. Olej MCT C8 podnosi także poziom ketonów i pomaga utrzymać się w ketozie, co zwiększa także tolerancję organizmu na węglowodany i zmniejsza ryzyko wypadnięcia ze stanu ketozy! 

Na keto bardzo dobrze przydają sprawdzają się też grzyby: kurki, maślaki, borowiki, pieczarki.  Mają od 2,5 g – 5 g węglowodanów. Zawierają miedź, potas i witaminy z grupy B. 

warzywa na keto

Warzywa zakazane na keto

Nie ma warzyw zakazanych na keto. Sa tylko warzywa, które mogą wyrzucić Cią z ketozy. Na jakie szczególnie uważać?

Warzywa strączkowe – niestety, choć dobre źródło białka, maja wysoką zawartość węglowodanów. 

Warzywa o dużej zawartości skrobi: ziemniaki, bataty, dynia – tych również lepiej nie jeść na keto. 

Nie jemy także buraków i marchwi. Zarówno w formie surowej, jak i gotowanej.

Listę produktów polecanych i niepolecanych znajdziesz w artykule: dieta ketogeniczna – jak zacząć.

Chciał(a)byś coś dodać? Skomentuj poniżej!


Dodaj Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *